Wanneer gebruiken

Terug naar de productpagina

Overzicht:

Dyspareunie | Vaginisme | Vaginale stenose
Man naar vrouw transgender operatie | Vaginale agenesie


 

Dyspareunie (pijn bij het vrijen)

Seksualiteit moet vooral plezierig zijn.

Helaas wordt dat plezier soms verstoord door pijnklachten tijdens of kort na het vrijen. Dit komt vooral bij vrouwen voor, maar ook mannen kunnen er last van hebben. De medische term hiervoor is dyspareunie.

De pijnlijkheid bij het vrijen bij de vrouw kan vele oorzaken hebben zoals infecties van vaginawand (SOA) of urinewegen. Ga niet zelf dokteren, blijf er niet mee rondlopen, maar bespreek je klachten zo snel mogelijk met een arts.

De pijn kan ook veroorzaakt worden door een lichte vorm van vaginisme. De spieren rondom de vagina trekken zich onwillekeurig een beetje samen bij het vrijen waardoor de vagina te nauw wordt.

Behandeling van vaginisme kent vele benaderingen. Trainen met een dilator set (pelotten) kan een effectieve bijdrage leveren aan herstel. Vraag uw arts seksuoloog of fysiotherapeut om advies.

 


 

Vaginisme

Er is sprake van vaginisme als bij pogingen om gemeenschap te hebben, de spieren rondom de vagina (de bekkenbodemspieren) zich samenknijpen, zonder dat de vrouw dat zelf wil. Gemeenschap is daardoor niet mogelijk of alleen met veel moeite en pijn.

Dit onwillekeurig spannen van die vaginaspieren gebeurt soms al, zodra er ook maar iets (bijvoorbeeld een penis, een tampon of een speculum van de arts) in de buurt van de vagina komt.

Er zijn verschillende vormen van vaginisme

Bij sommige vrouwen spannen de spieren rond de vagina zich alleen, wanneer ze proberen gemeenschap te hebben. Deze vrouwen kunnen bijvoorbeeld nog wel een vinger of een tampon inbrengen. In de meeste gevallen echter kan als gevolg van vaginisme helemaal niets meer in de vagina ingebracht worden.

Behandeling van vaginisme

De gevolgen van vaginisme maken een vrouw onzeker en kunnen tot spanningen leiden in de relatie. Ook hier geldt het advies om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Vaginisme is als regel goed te behandelen, waarbij als eerste wordt getracht om de achterliggende psychische oorzaken weg te nemen.

De therapie kan ondersteund worden met bekkenbodem ontspannings- oefeningen en met een training met de VAGIWELL dilator set (ook wel vaginale spreiders of pelotten genoemd)

(bon: www.seksuologie.nl )

 


 

Vaginale stenose (vernauwing)

Bestraling (radiotherapie) rondom het vaginale gebied, leidt vaak tot vernauwing of verkleving van de vagina. De medische term hiervoor is vaginale stenose. Dezelfde klachten kunnen ontstaan door littekenvorming na vaginale chirurgie.

Na de bestralingskuur of na de operatie wordt meestal met behulp van vaginale spreiders, ook wel pelotten genoemd, de vagina soepel gehouden en de vorming van lidtekenweefsel voorkomen. De VAGIWELL dilator set is hierbij een prima keuze.

 


 

Man naar vrouw transgender operatie

Bij een operatieve geslachtsverandering van man naar vrouw, wordt een nieuwe vagina geconstrueerd van de penishuid en andere weefsels. Na deze ingreep is het absoluut noodzakelijk dat regelmatig geoefend wordt met een dilator set zoals VAGIWELL (pelotten). Dit voorkomt dat de nieuw gevormde vagina dichtvalt of te nauw wordt. Indien mogelijk moeten deze oefeningen het eerste jaar na de operatie 2 x per dag worden uitgevoerd. Volg de aanwijzingen van uw arts of fysiotherapeut voor het beste resultaat.

 


 

Vaginale agenesie

Vaginale agenesie (afwezigheid) is een zeldzame aangeboren afwijking waarbij de vagina ontbreekt of zich slechts gedeeltelijk heeft ontwikkeld. De afwijking wordt doorgaans vastgesteld bij het begin van de puberteit, wanneer de eerste menstruatie uitblijft.

Deze aandoening kan worden behandeld met de VAGIWELL dilator set (ook wel pelotten genoemd) waarmee herhaaldelijk druk wordt uitgeoefend op het gebied van de vaginale ingang. De pelotten zijn verschillend van omvang. Door de oprekking gedurende een periode van zes tot acht weken op te voeren, kan het vaginale kuiltje tot voldoende diepte worden opgerekt.

Als deze methode geen resultaat afwerpt, kan operatief een vagina worden geconstrueerd. Dit wordt vaginaplastiek genoemd. Ook na deze ingreep is het regelmatig oefenen met een dilator set noodzakelijk.

Terug naar de productpagina