Erectiestoornissen


 

Erectiestoornissen en erectieklachten

Erectieklachten kunnen bij alle mannen voorkomen, jong en oud. Het lichaam blijkt niet in staat om de penis zo lang stijf te houden, dat een normale gemeenschap mogelijk is.

In het meest ernstige geval blijkt de man in het geheel niet meer in staat om een stijve penis te krijgen. In de volksmond wordt dan over impotentie gesproken, een beladen term, die in medische kring echter steeds meer in onbruik is geraakt.

 


 

Hoe komt een erectie tot stand?

In de penis bevinden zich 2 ruimtes van sponsachtig weefsel, de zogenaamde zwellichamen. Als de penis slap is, bevatten deze lichamen slechts een geringe hoeveelheid bloed. Onder invloed van erotische prikkels of stimulatie, ontspannen de spiertjes rondom deze ruimtes zich, waardoor deze zich met bloed vullen en wel 8x zo groot kunnen worden. De penis wordt daardoor aanmerkelijk langer, dikker en stijf. Dit wordt een erectie genoemd.

Voor een goede erectie moet niet alleen sprake zijn van voldoende toevoer van bloed naar de zwellichamen, maar ook optimale doorbloeding van de lichamen zelf. Verder dienen andere bloedvaten weer voldoende afgesloten te zijn, teneinde leeglopen van de zwellichamen te voorkomen. Dat hele proces wordt gestuurd door een complex samenspel van hormonen andere stoffen.

Als één van deze mechanismen niet optimaal functioneert dan wel wanneer sprake is van een onvoldoende samenspel tussen genoemde systemen, kan een erectie te kort duren of zelfs geheel uitblijven. Er is dan sprake van erectiestoornissen.

 


 

Hoe vaak komt impotentie voor?

De introductie van erectiebevorderende medicijnen heeft onmiskenbaar een gunstig effect gehad op de bespreekbaarheid van het onderwerp erectiestoornissen. Toch is het voor een grote groep mannen nog altijd een gevoelig onderwerp, waarover zelfs met de eigen huisarts liever niet gesproken wordt. Dat maakt het noemen van exacte cijfers over het aantal mannen dat lijdt aan erectiestoornissen erg lastig. De getallen die uit diverse onderzoeken naar voren zijn gekomen, lopen daardoor nogal uiteen.

In Nederland kampt ongeveer 7% van de mannen met erectiestoornissen. Wordt de groep mannen beschouwd die ouder zijn dan 65, dan loopt dit percentage op tot ongeveer 25%. Nogmaals, dit zijn geen exacte cijfers, maar feitelijk is dat niet zo belangrijk. Voor u die zelf te maken heeft een beperkte erectie functie, is de conclusie van belang dat u zeker niet de enige bent.

 


 

Oorzaken

Er zijn vele oorzaken mogelijk bij erectieproblemen zoals suikerziekte (diabetes), bepaalde hart- en vaatziekten of zenuwaandoeningen, gebruik van bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld antidepressiva en bloeddrukverlagende middelen), afname van functie (ouderdom), hoge bloeddruk of operatieve ingrepen (denk aan bijvoorbeeld prostaat, blaas of endeldarm). Ook psychische factoren, zoals stress, depressie, nervositeit, faalangst of rouw kunnen een negatieve invloed hebben op het functioneren van de penis.

Niet in de laatste plaats heeft bovenmatig gebruik van alcohol en/of een stevig rookpatroon van sigaretten, een directe negatieve invloed op het tot stand komen van een goede, natuurlijke erectie.

 


 

Erectieklachten, wat is er aan te doen?

Het bovenstaande maakt duidelijk dat erectieproblemen veelal een medische oorzaak hebben. Indien u ervaart dat geen sprake meer is van een normale erectie bij seksuele opwinding, adviseren wij u daarom in de eerste plaats uw huisarts te raadplegen. Deze zal u als regel naar een gespecialiseerd arts (uroloog) verwijzen. Is de oorzaak van psychische aard, dan ligt verwijzing naar psychiater, psycholoog of seksuoloog voor de hand.

Wellicht moet enige schroom overwonnen worden om uw erectieproblemen aan de huisarts of een andere deskundige voor te leggen. Daarbij moet u bedenken dat hier sprake is van een veelvuldig voorkomend probleem (naar schatting zijn er in Nederland zo’n half miljoen mannen met potentieklachten), zodat u zeker niet de enige bent. Uw arts krijgt dit soort vragen derhalve regelmatig voorgelegd en het maakt hem of haar niets uit of u met een griep of met erectieklachten op het spreekuur komt.

Soms is het probleem te verhelpen door de oorzaak weg te nemen. Als dit te maken heeft met tekorten van bepaalde stoffen, is hormoontherapie of toediening van andere medicijnen de aangewezen weg. Bij vaatvernauwing kan met bepaalde medicijnen de penisdoorbloeding verbeterd worden.

Sinds de introductie van erectiebevorderende medicijnen zoals Viagra, is dat feitelijk de meest eenvoudige en minst belastende manier om weer een normale erectie te verkrijgen.

Voorts kunnen implantaten in de penis aangebracht worden of een hulpmiddel, dat op het gewenste moment met lucht gevuld kan worden. Soms wordt gekozen voor een plaatselijke injectie in de penis, waardoor tijdelijk weer een normale erectie ontstaat.

De seksuoloog zal kiezen voor therapie, zo nodig samen met uw partner, of u alsnog verwijzen.

Erectie hertstellen met een pomp en of met een ringensysteem

Niet in de laatste plaats biedt Memidis Pharma u een 3-tal systemen, waarmee u zelf, zonder tussenkomst van een arts, op betrouwbare wijze weer een acceptabele erectie kunt opwekken.

ACTIVE ERECTION SYSTEM , een erectiepomp met elektrisch pompje.

MANUAL ERECTION SYSTEM , een erectiepomp met handbediening.